Luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä yläbanneri lynet

Itämeren ninjat kannustaa ympäristötekoihin

Uutinen 4.12.2014 klo 9.00

 

Itämeren suojelu, elintarvikeketju ja luonnonhavainnointi kiinnostivat sovelluskehittäjiä Apps4Finland-kisassa. Useista erinomaisista sovelluksista ja sovellusideoista Luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymän, LYNETin, haasteen voittajaksi valikoitui Itämeren ninja ja sovelluksen kehittänyt kolmikko Lasse Nurmi, Esa Halsti ja Antti Vaalikivi.

Sovelluksen ideana on osallistaa pelin avulla yrityksiä Itämeren suojeluun ja kannustaa käytännön toimiin Itämeren puolesta. Yritykset voivat käytännön suojelutoimia tekemällä kerätä ninjapisteitä, joilla hankitaan pelissä tasokorotuksia ja ninjamerkkejä, ja hyödyntää niitä omassa markkinoinnissaan.

Voittajatyössä yhdistyy innostavalla tavalla todellinen ympäristö ja virtuaalitodellisuus sekä pelillisyys ja teot ympäristön puolesta. Lisäksi se kytkee yritykset mukaan Itämeren suojeluun. Pelin ideaa voi hyvin soveltaa myös muihin ympäristötekoihin, kuten ilmastotekoihin tai ruokahävikin vähentämiseen. Voittajan valitsi tutkimuslaitosten pääjohtajista koostuva LYNETin johtoryhmä.

Tämän vuotisessa avoimen innovaation sovelluskilpailussa palkintoja pokkasivat monet ympäristö- ja luonnonvara-alaan liittyvät sovellukset. Kannattaa tutustua mm. palkittuihin Villitys-, Päästöt.fi- ja InfoAPI-sovelluksiin. Villitys-sovellus innostaa hyödyntämään luonnonvaraisia kasveja, sieniä ja marjoja ja Päästöt.fi-palvelussa voi tarkastella suurimpia päästölähteitä EU:n alueella. InfoAPI ideoi tehokkuutta takaisinvetoihin.

LYNET haastoi sovelluskehittäjät tämän vuotisessa Apps4Finland-kilpailussa etsimään uutta käyttöä luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen alan avoimille tietovarannoille, edistämään kansalaishavainnointia ja parantamaan avoimien tietovarantojen käytettävyyttä. Edellytyksenä oli, että työ käyttää jonkin LYNET-laitoksen (SYKE, MTT, Metla, RKTL, Evira tai Geodeettisen laitos) avoimia aineistoja.

Apps4Finland-kilpailun järjestävät yhteistyössä Forum Virium Helsinki, Open Knowledge Finland ry ja Suomen Verkkodemokratiaseura ry.  Järjestäjäkumppaneina olivat tänä vuonna Ilta-Sanomat, LYNET luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä, valtiovarainministeriö, Sitra, Tilastokeskus ja Maanmittauslaitos. Ilmatieteenlaitos, opetusministeriö, YLE, Helsinki Region Infoshare, Forge Service Lab, Helsingin kaupunki ja IBM olivat mukana tukemassa kilpailua.

Lisätietoja